Întâlnire informală

Activitate online

Activitate în derulare

Carantina s-a sfârșit pentru cei mai mulți dintre noi, însă tinerii din sistemul de protecție sunt izolați la domiciliu chiar și în perioada stării de alertă.

Așadar, activitățile pe care le putem face împreună au fost restrânse la mediul online. Pentru a rămâne conectați, s-a deschis un grup online pentru tinerii din sistemul de protecție copilului. Aici pot beneficia de sprijin de orice fel atât din partea personalului asociației cât și din partea tinerilor care au ieșit din sistem. Gestionat de către personalul nostru, pe grup se furnizează atât materiale amuzante, cât și educative care mai apoi sunt discutate telefonic.

Întâlnire informală

Sprijin și consiliere telefonică

Activitate în derulare

Perioada pandemiei ne-a afectat pe fiecare într-un fel sau altul, restricționându-ne libertatea de mișcare. Acest lucru s-a resimțit puternic și pentru tinerii din sistemul de protecție al copilului. Pe întreaga perioadă a stării de urgență și a stării de alertă, aceștia au fost și încă sunt în carantină.

Dorim să ne asigurăm că tinerii beneficiază de sprijin și consiliere în această perioadă. Așadar, suntem în strânsă legătură cu fiecare prin convorbiri telefonice cel puțin o dată pe săptămână.

Restaurantul DOT

Atelier de exersare a deprinderilor de viață independentă

2 Martie 2020

Împreună cu prietenii noștri de la restaurantul DOT, Cluj-Napoca, am pregătit pentru tineri un atelier de gătit. O deprindere esențială, gătitul este o plăcere pentru mulți, dar devine o necesitate pentru fiecare atunci când trăim pe cont propriu.

În timp ce mulți „învață una-alta” pe lângă mămici în bucătărie, o parte dintre noi nu au parte de acest privilegiu. Tinerii care părăsesc Sistemul de Protecție a Copilului nu sunt întotdeauna echipați cu abilitățile necesare pentru o viață independentă. Activități de zi cu zi, precum gătitul, pot deveni copleșitoare când ne simțim nepricepuți la acestea.

Ne dorim să pregătim tinerii pentru o tranziție ușoare către independență și să îi învățăm deprinderile necesare pentru aceasta, astfel încât stresul și anxietatea care pot apărea o dată cu noul stil de viață să fie minime.

Activitatea s-a desfășurat pe parcursul a 3 ore și a fost condusă de personalul de specialitate din cadrul restaurantului DOT, asistentul social și voluntarii prezenți.

Tinerii s-au simțit bine, au învățat deprinderi noi, iar la finalul serii ne-am bucurat împreună de cele gătite.

Atelier de Discuții

Centrul de asistență comunitară Lumea Ca Lumea

27 Februarie 2020

Perioada adolescenței reprezintă un moment crucial în dezvoltarea personalității și caracterului tinerilor. Intenționat sau nu, adoptăm comportamente și atitudini observate la cei din jurul nostru, fie pentru că îi apreciem, fie pentru că dorim să le câștigăm aprobarea.

Problema apare în momentul în care anturajul nostru este unul nepotrivit și putem fi ademeniți în situații problematice. Tinerii din sistemele de protecție nu au la fel de multe persoane constante în viața lor, iar aceasta, de multe ori, duce la asocierea cu oameni care nu au cea mai bună influența asupra lor.

Pentru ca tinerii să înțeleagă impactul anturajului și consecințele asocierii cu persoane nepotrivite, am organizat un atelier de discuții pe această temă. Au fost exemplificate diferite situații în care putem fi ademeniți în anturaje negative, precum și metode de a recunoaște intențiile ascunse a celor din jur.

Întâlnire informală

Centrul de asistență comunitară Lumea Ca Lumea

24 Februarie 2020

Această întâlnire a fost organizată pentru adolescenții cu vârsta peste 14 ani cu scopul de a le oferi o perspectivă asupra viitorului apropiat. Invitatul serii, un tânăr de 20 ani care a crescut în Sistemul de Protecție a Copilului, a împărtășit propria experiență pentru a încuraja tinerii.

Povestindu-le adolescenților despre viața după ieșirea din sistem și câștigarea independenței, aceștia au fost motivați să se pregătească mai bine în acest sens. Impactul celor auzite a fost mult mai puternic venind de la o persoană care a crescut în același mediu, iar faptul că a fost o situație pozitivă le-a oferit încrederea necesară pentru a merge optimiști înainte.

Astfel de întâlniri sunt extrem de benefice pentru tinerii din sistem, iar atmosfera celei de azi a fost cu mult peste așteptări. Lumea s-a simțit bine, a fost încurajată, iar conversațiile cu invitatul nostru au fost de mare ajutor.

Atelier de Discuții

Centrul de asistență comunitară Lumea Ca Lumea

13 Februarie 2020

În cadrul acestui atelier au avut loc discuții privind adicțiile. Dedicat copiilor între 11 și 14 ani,  subiectele atinse au fost dependențele de zahăr, droguri, alcool sau tutun. Conversațiile s-au concentrat asupra efectele acestora asupra organismului și vieții noastre de zi cu zi.

Tinerii au fost antrenați în discuții, împărtășind perspectiva lor asupra subiectului, până și experiența personală atunci când a fost cazul. Asistentul social și voluntarii prezenți au îndreptat conversația către pașii practici necesari pentru a preveni dependențele și a avea un stil de viață sănătos.

La finalul întâlnirii, copiii au acumulat o înțelegere mai profundă asupra subiectului și metode concrete de prevenire a adicțiilor.

Seară de film

Centrul de asistență comunitară Lumea Ca Lumea

12 Februarie 2020

Informațiile și cunoștințele pe care le acumulăm pe parcursul vieții provin din diferite surse, situații sau experiențe. Conștient sau nu, acestea au un impact asupra caracterului și ne ajută să învățăm din situațiile altora.

Arta are puterea de a influența felul în care gândim și percepem lucrurile, atunci când este prezentată într-un mod cu care rezonăm. De aceea, la Lumea ca Lumea încercăm să fim cât mai relevanți pentru tinerii cu care lucrăm și să vorbim cât mai mult pe limba lor.

Astfel, au apărut în programul nostru de activități serile de film. De data aceasta am vizionat un film documentar educativ, iar în urma vizionării am avut discuții pe baza acestuia. Tinerii au fost încurajați să își exprime părerea asupra celor vizionate, așadar conversațiile avute au fost interesante și constructive.