Aproape un sfert (24,4%) dintre copiii (sub 18 ani) din UE erau expuşi în anul 2022 riscului de sărăcie şi excluziune socială, comparativ cu 21,1% dintre adulţi (18 ani şi peste), cea mai ridicată pondere a copiilor aflaţi în această situaţie fiind în România (41,5%), Spania (33,4%) şi Bulgaria (33%), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Cea mai scăzută pondere a copiilor supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra anul trecut în Slovenia (11%), Finlanda (13,2%) şi Cehia (13,3%), potrivit Eurostat.
Copiii care trăiesc în condiţii de sărăcie sau sunt lipsiţi de oportunităţi sociale îşi vor vedea limitate perspectivele educaţionale, vor suferi pe planul sănătăţii şi vor avea dificultăţi în realizarea potenţialului lor în viaţă. Și astfel, există un risc mai mare ca aceşti tineri să devină şomeri, săraci sau excluşi social când vor ajunge la maturitate.
Este necesar un efort susținut și pe termen lung pentru a aborda nevoile educaționale și sociale ale copiilor, în vederea reducerea acestui fenomen.


Ei bine, povestea noastră a început cu fraza „Schimbarea începe cu tine”. Această simplă frază a rezonat cu dorința noastră de a avea un impact în comunitate și ne-a motivat să facem pași în această direcție. Am început activitatea în anul 2014 oferind sprijin și consiliere victimelor de abuz domestic, iar astăzi, atenția noastră se îndreaptă către tânăra generație.
Am identificat un număr considerabil de copii proveniți din familii vulnerabile, care se confruntă cu o serie de dificultăți precum: lipsa unor venituri suficiente, lipsa locurilor de muncă, plecări ale părinților sau rudei în străinătate, număr mare de membri ai familiei, boli cronice, dizabilități, nivel educațional redus, condiții de locuit precare, violență domestică, dependențe, comportamente antisociale.
Și cu toate că accesul în centrele de plasament publice din România este extrem de dificil, noi nu am reununțat la a face demersuri pentru a fi cât mai aproape de acei tineri și copiii care sunt lipsiti de îngrijirea părintească.

Un punct protectiv pe care l-am utilizat în munca cu această categorie, au fost atelierele săptămânale organizate. Atelierele au tematici specifice problemelor tinerilor pentru că ne dorim să acționăm direct la sursa problemelor.
Pe de altă parte, atelierele sunt construite pe marginea problematicilor sociale din România, tocmai pentru că ne dorim să le prezentăm realitatea pentru care trebuie să fie pregătiți să o înfrunte la părăsirea centrelor de plasament din care provin.

În cadrul Centrului de Servicii de Asistență Comunitară pe care îl deținem, dorim să fim alături de tinerii din cadrul sistemului de Protecție a Copilului și să îi sprijinim oferindu-le suport pentru a le asigura o integrare socială, educațională și profesională adecvată în dobândirea unei vieți independente, mature și decente când aceștia părăsesc centrul.